Boller med et højt kostfiberindhold, har det med at være en del dyrere end de alternative købeboller man kan få med et lavt kostfiberindhold.
Så for at spare lidt penge til noget af alt den andet som er sjovere at bruge pengene på, har jeg eksperimenteret lidt med lidt forskellige opskrifter for at finde en grovbolle som vi synes var god og som vi gad at spise.

Så efter en del legen med opskrifterne, har jeg fundet en som giver mulighed for variation i indholdet af mel men også andre ting.

Grundopskriften er som følgende
5 dl. lunken vand
1 dl. olie
50 gram gær
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
600 gram hvedemel
220 gram grov rugmel (du kan også bruge andre typer af grov mel det er op til jer )

Du kan for eksempel også tilsætte en revet gulerod, solsikkekerner efter smag, eller du kan bruge mindre / mere grovmel bare husk at gøre det samme med hvedemelet ellers går det galt.

fremgangsmåden.
Vand, gær sukker og salt røres sammen i en skål, til gær, sukker og salt er opløst, hvorefter olien blandet i og det hele får lov til at stå 5 min mens du måler melet op.
Hvis du vil have solsikkekerner eller/og guleroden i, så den blandes i inden melet kommer i så det bliver blandet godt samme.

Når melet er målt op blandes det lige for nemhedens skyld, hvorefter du kommer lidt mel i af gangen indtil dejen er luftig og en smule klæbrig. Den må ikke blive for hård og tør, da de så bliver alt for hårde.!!!
Dejen æltes rigtig godt, evt. i en røremaskine hvilket jeg gør af flere årsager.

Når det er sket skal dejen hæve i ca. 1 time, jo længere den hæver jo bedre.
Herefter tages dejen ud af skålen og den slåes en smule ned, pas på ikke at ælte alt luften ud af den. Hvorpå den så formes til boller alt mellem 12 og 18 alt efter hvor store de skal være, når det er sket skal de efter hæve ca. 20 til 25 min.

Når det så er hævet pensels de med vand eller æg, hvor du så kan drysse lidt havregryn på toppen eller hvad du nu har lyst til.(Du kan evt. drysse sesam på, hvis du vil bruge dem som burgerboller noget som vi synes de er gode til.)

De bages i ovnen på 180 grader på nederst i bunden i ca. 12 til 15 min, alt efter hvor god din ovn er.
Derefter at det velbekomme og god fornøjelse.!

Obs: De kan fint bruges til madpakken som et alternativ til rugbrød.