Det sidste indlæg, beskrev hvor meget kostfibre kan gøre i forhold til mæthed og mængden af mad man kunne spise.
I dette indlæg bliver der kigget på proteiner i det mad man spiser, proteiner har samme virkning som kostfibre de giver dig en længere mæthedsfornemmelse. Samtidig med at din krop arbejder længere tid med at fordøje den, bruger den også mere energi dermed forbrænder du flere kalorier.!
Men desværre er det også sådan mange gange, at jo højere indhold af fedt i madvaren jo mindre proteiner er der i det.

For at sætte tingene op mod hinanden, laver jeg et eksempel med to forskellige stykker pålæg som mange danskere spiser hver dag.
Og er der noget som er en kaloriebombe så er det en dansk salami og rullepølse, så derfor bruger jeg også de 2 i mit eksempel.

Salami 3 stjernet
Energi 1900 kJ / 460 kcal
Protein 13 g
Kulhydrat 0-1 g
Fedt 45 g

Kartoffelspegepølsen
Energi 850 kJ / 200 kcal
Protein 18 g
Kulhydrat 2 g
Fedt 14 g

Ved et skift fra den normale til den fedtfattige, vil du altså med andre ord få 1105kj / 260 kcal mindre, du vil få 5 g protein mere pr 100 g og som det sidste vil du få hele 31 g fedt mindre ved et skifte.

Tulip Rullepølse
Energi 1080 kJ / 260
Protein 19 g
Kulhydrat 1 g
Fedt 20 g

Den grønne slagter
Energi 490 kJ / 120 kcal
Protein 21 g.
Kulhydrat 1 g.
Fedt 3 g.

Igen får du betydeligt mindre fedt og kcal, ved at skifte til den fedtfattige udgave af pålægget.
Dette går igen med efterhånden størstedelen af de dagligvare, vi alle køber til hverdag. Det betyder altså med andre ord at blot ved at vælge et udgave med mindre fedt, kan vi skære det daglige kcal indtag ned med op til 50 / 60% på visse produkter.
Derfor har vi også skiftet mere eller mindre alt ud med en sundere udgave, hvis det har kunnet lade sig gøre og det var til at spise. 
For vi kommer ikke udenom at nogle "let" produkter smager som en i hel... og simpelthen er uspiselig.

Så det måske også været noget for dig og din familie, eller måske har i måske allerede lavet samme øvelse.?